Kawa w kapsułkach zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju – głównie ze względu na łatwość i szybkość jej przygotowania. Z tego powodu kawa tego typu jest niezwykle popularna w biurach. Nawet cena nie odstrasza miłośników ekspresowego napoju. Co faktycznie znajduje się w kapsułce z kawą? Z czego firmy produkujące wytwarzają pojemniki do pakowania?
Mity o kawie w kapsułkach
Zacznijmy od najważniejszej rzeczy. Kapsułki do ekspresów do kawy w kształcie kapsułek są wypełnione kawą i tylko kawą i nie różni się niczym od tej sprzedawanej w ziarnach. Oznacza to, że kawa w kapsułkach nie jest rodzajem fast foodów. Jest to kawa wysokiej jakości o zweryfikowanym stopniu zmielenia niezbędnym do uzyskania określonej mocy napoju. Ekspres do kawy w kapsułkach pozwala wyraźnie kontrolować wynik, jaki chcemy osiągnąć: temperatura, ciśnienie i czas kontaktu wrzącej wody z kawą są znane z góry, co oznacza, że za każdym razem napój okazuje się równie smaczny. Zamknięta kapsułka zapobiega kontaktowi kawy z otoczeniem – i to jest ważna zaleta.
Kawa zawiera ponad 2000 związków, niektóre z nich są lotne lub niestabilne, więc kawa mielona bardzo szybko traci swój smak. Ponadto kawa może wchłaniać szkodliwe substancje, wilgoć i zapachy z powietrza. Więc jeśli chcesz mieć pewność, że w filiżance nie ma obcych związków, wybierz kapsułkowe ekspresy do kawy.
Zalety kawy w kapsułkach
Przede wszystkim pojemnik na kapsułki zamyka kawę w foliowych woreczkach, aby zachować aromat i smak świeżo zmielonej kawy. Dodatkowo tradycyjne metody parzenia espresso wymagają wiele uwagi, aby uzyskać właściwy efekt – takie jak mielenie ziaren, dozowanie i ubijanie zmielonej kawy. I Nowicjusz może łatwo pomylić co najmniej jeden z tych elementów, dając przeciętną kawę, nawet jeśli zaczynają od dobrej jakości ziaren kawy. Natomiast kawa w strąku została już zmielona, zmierzona i ubita dla optymalnej ekstrakcji. Pojemnik na kapsułki hermetycznie uszczelnia swoje pojemniki na kawę w indywidualnych torebkach foliowych, a następnie spłukuje je azotem. To znaczy, że:
- Smaki i aromat świeżo zmielonej fasoli są zachowywane do momentu otwarcia torebki i użycia kawy (w przeciwieństwie do zwykłej kawy, która zaczyna się psuć, gdy tylko zostanie zmielona).
- Możesz kupić wielopaki, nie martwiąc się, że staną się nieświeże, zanim zaczniesz z nich korzystać.
Cała zmielona kawa jest zawarta w kapsułkach, nawet po ekstrakcji, więc nie mamy do czynienia z fusami, które trzeba sprzątać. Nie dochodzi do marnowania kawy, a sam napój jesteśmy w stanie przygotować błyskawicznie.
Co więcej, większość systemów do kawy jest przeznaczona dla osób, które nie mają specjalnego treningu baristy. Zazwyczaj są to urządzenia półautomatyczne lub w pełni automatyczne, zwykle wymagające mniej konserwacji i czyszczenia niż tradycyjne urządzenia do espresso. Maszyny na kapsuły mają tę zaletę, że wystarczy umieścić kapsułkę w urządzeniu i nacisnąć przycisk, aby wyjąć espresso. Jest dostępny dla wszystkich, nie tylko dla osób posiadających umiejętności techniczne. Jest niezawodny – wiesz, że za każdym razem, gdy będziesz używać ekspres, będziesz produkować espresso o jakości, jaką dostałbyś w ulubionej kawiarni.