Kawa w kapsułkach do Nespresso w biurze

espresso coffee capsules

Kawa w kapsułkach zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju – głównie ze względu na łatwość i szybkość jej przygotowania. Z tego powodu kawa tego typu jest niezwykle popularna w biurach. Nawet cena nie odstrasza miłośników ekspresowego napoju. Co faktycznie znajduje się w kapsułce z kawą? Z czego firmy produkujące wytwarzają pojemniki do pakowania?

Mity o kawie w kapsułkach

Zacznijmy od najważniejszej rzeczy. Kapsułki do ekspresów do kawy w kształcie kapsułek są wypełnione kawą i tylko kawą i nie różni się niczym od tej sprzedawanej w ziarnach. Oznacza to, że kawa w kapsułkach nie jest rodzajem fast foodów. Jest to kawa wysokiej jakości o zweryfikowanym stopniu zmielenia niezbędnym do uzyskania określonej mocy napoju. Ekspres do kawy w kapsułkach pozwala wyraźnie kontrolować wynik, jaki chcemy osiągnąć: temperatura, ciśnienie i czas kontaktu wrzącej wody z kawą są znane z góry, co oznacza, że za każdym razem napój okazuje się równie smaczny. Zamknięta kapsułka zapobiega kontaktowi kawy z otoczeniem – i to jest ważna zaleta.

Kawa zawiera ponad 2000 związków, niektóre z nich są lotne lub niestabilne, więc kawa mielona bardzo szybko traci swój smak. Ponadto kawa może wchłaniać szkodliwe substancje, wilgoć i zapachy z powietrza. Więc jeśli chcesz mieć pewność, że w filiżance nie ma obcych związków, wybierz kapsułkowe ekspresy do kawy.

Zalety kawy w kapsułkach

Przede wszystkim pojemnik na kapsułki zamyka kawę w foliowych woreczkach, aby zachować aromat i smak świeżo zmielonej kawy. Dodatkowo tradycyjne metody parzenia espresso wymagają wiele uwagi, aby uzyskać właściwy efekt – takie jak mielenie ziaren, dozowanie i ubijanie zmielonej kawy. I Nowicjusz może łatwo pomylić co najmniej jeden z tych elementów, dając przeciętną kawę, nawet jeśli zaczynają od dobrej jakości ziaren kawy. Natomiast kawa w strąku została już zmielona, zmierzona i ubita dla optymalnej ekstrakcji. Pojemnik na kapsułki hermetycznie uszczelnia swoje pojemniki na kawę w indywidualnych torebkach foliowych, a następnie spłukuje je azotem. To znaczy, że:

  • Smaki i aromat świeżo zmielonej fasoli są zachowywane do momentu otwarcia torebki i użycia kawy (w przeciwieństwie do zwykłej kawy, która zaczyna się psuć, gdy tylko zostanie zmielona).
  • Możesz kupić wielopaki, nie martwiąc się, że staną się nieświeże, zanim zaczniesz z nich korzystać.

Cała zmielona kawa jest zawarta w kapsułkach, nawet po ekstrakcji, więc nie mamy do czynienia z fusami, które trzeba sprzątać. Nie dochodzi do marnowania kawy, a sam napój jesteśmy w stanie przygotować błyskawicznie.

Włoska kawa do Nespresso ze sklepu internetowego Advancedfood

Co więcej, większość systemów do kawy jest przeznaczona dla osób, które nie mają specjalnego treningu baristy. Zazwyczaj są to urządzenia półautomatyczne lub w pełni automatyczne, zwykle wymagające mniej konserwacji i czyszczenia niż tradycyjne urządzenia do espresso. Maszyny na kapsuły mają tę zaletę, że wystarczy umieścić kapsułkę w urządzeniu i nacisnąć przycisk, aby wyjąć espresso. Jest dostępny dla wszystkich, nie tylko dla osób posiadających umiejętności techniczne. Jest niezawodny – wiesz, że za każdym razem, gdy będziesz używać ekspres, będziesz produkować espresso o jakości, jaką dostałbyś w ulubionej kawiarni.